de Woon Architect

Adviezen van een expert

Maak houten tuinmeubelen echt wintervast

Een tuin zonder geschikte tuinmeubelen is als een bloembed zonder bloemen. In onze online shop Bene Living bieden wij u een grote verscheidenheid aan buitenmeubelen, die zorgen voor comfort en esthetiek in uw eigen tuin, op het terras, op het balkon, in de volkstuin, op het dakterras en ook op kampeervakanties.

Maar ook aan de mooiste zomer komt ooit een einde en is het tijd om de tuinmeubelen wintervast te maken. Om jarenlang van je houten tuinmeubelen te kunnen genieten, is een goede verzorging van het hout belangrijker dan je zou denken. De kleine tijdsinvestering is echter de moeite waard en uw houten tuinmeubelen zullen u er volgend seizoen dankbaar voor zijn.

Waarom teak bijzonder geschikt is voor tuinmeubelen Een groot deel van de buitenmeubelen uit onze online shop is gemaakt van robuuste houtsoorten zoals teak, acaciahout of robuust rotan en wicker.

Teak is een bijzonder robuust en veerkrachtig natuurproduct dat oorspronkelijk uit de bossen van Zuid- en Zuidoost-Azië komt. Als het belangrijkste exporthout betrekken we ons teak rechtstreeks van grote plantages waar het wordt verbouwd voor gebruik. Scheepsbouwers gebruiken het hout al meer dan 100 jaar om bijzonder stabiele en robuuste schepen te bouwen. In tegenstelling tot veel andere houtsoorten trotseert teak zelfs zout water. Teak wordt nog steeds gebruikt voor bootdekken en boten. De niet meer gebruikte planken van de boten worden dan vaak gebruikt voor hoogwaardige meubels met een vintage look. In Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen wordt teak nog steeds gebruikt in infrastructuur voor het bouwen van bruggen en huizen. Een van ’s werelds meest bekende toeristische attracties is de 1,2 km lange teakhouten brug, die rond 1849 in Mandalay werd gebouwd en nu de langste teakhouten brug ter wereld is. In Bangkok staat het Vimanmek-paleis, dat meer dan 150 jaar geleden volledig van teakhout werd gebouwd.

Deze twee en vele andere structuren getuigen van het feit dat teak perfect is voor hoogwaardige tuinmeubelen.

Eigenaardigheden van teak

Omdat teak een natuurproduct is, kan het na verloop van tijd een grijs-zilveren verkleuring vertonen, een zogenaamde patina. Zelfs bij een uitgesproken verkleuring doet dit geen afbreuk aan de duurzaamheid van het teak. Het hout werkt ook in de vorm van een buitenmeubel. Door het weer en verschillende temperaturen kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Deze kleine scheurtjes worden vaak ten onrechte als reden voor een klacht gezien.

Het hout van de teakboom heeft een donkerbruine tot gele kleur en een gelijkmatige en zeer esthetische nerf. Het hoge rubbergehalte in het hout zorgt ervoor dat het oppervlak van het meubel niet alleen bestand is tegen zuur, slijtage en water, maar ook tegen UV-straling en vocht.

Winterstop – tuinmeubelen buiten of binnen opbergen?

Ook uw tuinmeubelen staan ​​het liefst warm en droog. Een grote serre is daarom bijzonder geschikt om bijvoorbeeld uw strandstoel in de winter te beschermen tegen nattigheid en kou. De tuinmeubelen kunnen ook in de kelder of in de garage of in een droog tuinhuisje worden opgeborgen. Als u niet over de benodigde ruimte beschikt, kan een geschikte beschermhoes en de daarbij behorende verzorging van de houten meubelen helpen.

Teakhouten meubelen behandelen met olie – dit is belangrijk om op te merken

Als het gaat om het uiterlijk van het teakhout, verschillen smaken soms. Terwijl sommigen de voorkeur geven aan de natuurlijke uitstraling van hun tuinmeubelen, zorgen anderen ervoor dat het hout door regelmatige onderhoudsbehandelingen een rijke bruine tint krijgt. Om voortijdige barsten en patinavorming te voorkomen, kunt u uw meubel meerdere keren per jaar behandelen met een olie of glazuur. Dit betekent dat het hout lang soepel blijft en dan klaar is om, afgedekt met een geschikt beschermend zeildoek, te wachten op het volgende gebruik in het komende voorjaar. Onderhoudsproducten zoals glazuren of olie moeten altijd op droog hout worden aangebracht. Verkleuring of afbladderende verf dient vooraf zorgvuldig te worden verwijderd en geschuurd zodat het meubel optimaal kan worden geïmpregneerd.

Onbehandelde meubelen dienen voor de oliebehandeling zorgvuldig te worden gereinigd en eventuele vuilresten dienen volledig te worden verwijderd. Bedek vochtige houten meubelen in geen geval met een beschermend dekzeil, anders kan er snel schimmel ontstaan. Zelfs een conventionele plastic zak is niet geschikt om houten meubels mee te bedekken. Velen gebruiken een groot zeildoek, spannen dat over hun houten meubilair en zetten de randen vast met grote stenen.

Bescherm je tuinmeubelen, zoals je strandstoel. Deze kunnen eenvoudig worden overgetrokken met ritsen aan de voorkant en zijn op maat gemaakt voor de verschillende maten strandstoelen uit ons assortiment.