de Woon Architect

Adviezen van een expert

Interieurontwerper worden

Interieur 10

Op TV komen vaak programma’s voor, waar mensen een huis verbouwen, een indelingsplan maken en het weer doorverkopen. Een interieurontwerper is een creatief en leuk beroep, als je daar interesse in hebt. Maar vaak wordt je, net zoals vele andere beroepen, niet zomaar een interieurontwerper. Er zijn namelijk veel factoren waar je aan moet voldoen, voordat je aan de slag kunt gaan met het ontwerpen van een interieur. Maar hoe wordt je dan een interieurontwerper en wat houdt het beroep eigenlijk in?

De opleiding

Als je dus van plan bent om een interieurarchitect te worden, dan kun je verschillende opleiding volgen, die je daarbij kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld een opleiding in de kunst en cultuur gaan volgen. Je zult daarin meer te weten te komen over de praktische zaken, de creatieve kant, taal en cultuur en het technische inzicht. Deze onderdelen heb je hard nodig, als je aan de slag wilt gaan als interieurontwerper. Uiteindelijk moet je wel weten hoe je bijvoorbeeld een indelingsplan maakt. Daarnaast leer je hoe je een product of een project in elkaar steekt, hoe je het moet uitvoeren en verkoopt. Daarbij moet er wel worden gelet op de keuzes van de opdrachtgever.

Het beroep

Heb je eenmaal je studie afgerond, dan kun je aan de slag gaan als een interieurarchitect. Je kunt werken bij een architectenbureau, een meubelzaak of je kan zelf wat beginnen. Je zult veel bezig zijn met het tekenen en ontwerpen, maar je bent ook veel onderweg om zaken te meten en om te overleggen met de klant. Geen een dag is hetzelfde. Het is dus een afwisselend beroep. Verder is een interieurarchitect een beschermde titel, wat betekent dat je deze titel alleen krijgt nadat je een HBO-opleiding hebt afgerond aan de kunstacademie. Ook is het verplicht om up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.