de Woon Architect

Adviezen van een expert

Houtlook vloertegels; welke soorten en maten zijn er?

Houtlook vloertegels zijn enorm populair en dat is niet zo vreemd. Je kunt namelijk in iedere kamer of ruimte een houten vloer neerleggen terwijl je niet de nadelen van een echte houten vloer hebt. Daarnaast zijn houtlook tegels ook nog eens goedkoper, makkelijker te onderhouden en schoon te maken en je hebt ook nog eens de keuze uit verschillende kleuren en maten. In onze blog vertellen we wat de voordelen van een houtlook tegel ten opzichte van een houten vloer zijn en welke keuzes je kunt maken als je op zoek gaat naar mooie houtlook tegels.

Waarom een vloer van echt hout geen goed idee is

Een houten vloer is prachtig en functioneel, maar minder geschikt voor in ruimtes en kamers, zoals de keuken en de badkamer. Puur om het feit dat hout minder vochtbestendig is en gevoelig is voor temperatuurverschillen. Een te natte vloer kan ervoor zorgen dat het vocht in het hout trekt en dat planken bol gaan staan. Of dat het hout gaat splijten. Bij temperatuurverschillen kan hout ook gaan krimpen en uitzetten met als gevolg dat vloerdelen beschadigd raken. De keramische tegel met een houtlook is minder gevoelig voor dit soort zaken en dus ook voor in een sanitaire ruimte de veel betere keuze.

Houtlook vloertegels; de keuze is reuze

Wanneer je op zoek gaat naar een mooie houtlook tegel kom je tot de ontdekking dat de keuze reuze is. Je hebt namelijk keuze uit verschillende soorten houtlook vloertegels die allemaal hun eigenschappen hebben. Bij de één is bijvoorbeeld de houtnerf veel beter zichtbaar dan bij de andere, maar je hebt ook een enorme keuze uit kleuren. Je kunt kiezen voor lichte en donkere vloeren en voor een tint die ertussen zit. Zo heb je keuze uit mooie houtlook tegels in zandbeige, donker bruin, grijs en zelfs lichtgrijs. Zelfs houtlook tegels in gebroken wit is een keuze die je zou kunnen maken!

Verschillende afmetingen

De afmetingen van een tegel zijn enorm belangrijk en er is een regel die je kunt onthouden. Bij een grote oppervlakte is de regel dat hoe kleiner de tegel is des te meer voegen je hebt. Vooral bij grotere oppervlakken zou je dus beter kunnen kiezen voor een iets grotere tegel met een afmeting van 120 x 120 centimeter. Maar er zijn ook tegels in een formaat van 60 x 60 of 80 x 80 centimeter verkrijgbaar. In de regel worden houtlook vloertegels met een groter formaat gekozen. Enerzijds, omdat deze makkelijker zijn om te leggen en anderzijds om te voorkomen dat je veel naden krijgt te zien. Een andere mooie optie is om voor een tegel te kiezen met een visgraatpatroon. Dan zijn de naden veel minder nadrukkelijk aanwezig.

Houtlook vloertegels voor tegen de wand

Houtlook vloertegels kun je doorgaans niet tegen de wand plaatsen, maar er zijn ook houtlook tegels verkrijgbaar die zowel voor de vloer als de muur geschikt zijn. Wil je dus zowel de vloer als de muur met dezelfde soort tegel bedekken, is het verstandig om op zoek te gaan naar een tegel die voor beiden geschikt is.