de Woon Architect

Adviezen van een expert

De voordelen van een eiken vloer in huis

Houten vloeren zijn eigenlijk altijd goed. In een kantoor, in je woonkamer, op de gang of zelfs in een atelier. Ze hebben echter ook nadelen, en vragen om vrij specifiek onderhoud. Toch zijn eiken vloeren nog altijd zo ongeveer de meest gewilde vloeren die je kunt krijgen. Hoe komt dat eigenlijk? En is de eikenhouten vloer misschien iets voor jou? Dat ontdek je hier.

Over eikenhout op de vloer

De houten vloer heeft veel voordelen. Met name eikenhout maar ook andere houtsoorten zijn daarom zeer in trek. Een vloer van eikenhout is vaak een massieve vloer met zware planken. Deze planken hebben soms een toplaag van eikenhout en een beschermlaag eronder. Soms is het volledig gemaakt van eikenhout. Ook de mate van bewerking verschilt per product. Er zijn veel soorten houten vloeren zoals laminaat en parket, die allen een net iets andere samenstelling hebben. Ze hebben echter wel allemaal een ding gemeen: ze zijn gemaakt van hout. 

Eiken Vloeren

De voordelen van hout op de vloer

Hout op de vloer heeft veel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld tapijt of zeil. Ten eerste is dat de uitstraling. Hout geeft een bepaalde luxe aan een ruimte die je simpelweg niet krijgt met tapijt. Het is echter ook tijdloos, dus het is niet zo dat hout alleen bij een modern interieur past. Je kunt het goed kwijt in allerlei soorten inrichtingen, van vintage en bohemian tot modern en industrieel. Hout is daarnaast duurzaam. Het gaat lang mee, maar daarvoor heeft het wel speciale behandeling nodig. Je moet het namelijk goed onderhouden en op een manier die voor het hout zelf bedacht is. Daarbij horen regelmatig vegen of stofzuigen, dweilen met weinig water, de vloer in de olie of wax zetten en speciale schoonmaakmiddelen gebruiken. Veel water kan de vloer beschadigen dus reinigen met water moet je heel voorzichtig mee zijn om de vloer niet onnodig te beschadigen.