de Woon Architect

Adviezen van een expert

Hoe kan ik legionella voorkomen?

legionella voorkomen

Legionella is een bacterie die in kleine aantallen voorkomt in grondwater. Op zich niet zo gevaarlijk, maar wanneer deze bacterie zich vermenigvuldigd, kan dit toch gevolgen met zich meebrengen. Dit kan gaan van een lichte griep en longontsteking tot zelfs dodelijke gevallen. Nu, dit is wel enkel in de zware gevallen zonder juiste behandeling.

De vraag is nu, hoe kan je legionella voorkomen? De belangrijkste tips worden hieronder opgesomd.

ten eerste is het belangrijk alle koud -en warmwater kranen wekelijks te laten lopen. Is dit niet gebeurd, kan je de kraan best 5min laten lopen alsook de douche en het kraantje in het toilet. De douche doorspoelen kan je doen door de lopende douchekop in een met water gevulde emmer te leggen.

legionella voorkomen

Vervolgens is het ook belangrijk dat water dat gebruikt wordt niet langdurig in de zon heeft gelegen of opgewarmd is geweest. Wanneer dit water lange tijd in de warmte stilstaan kan de legionella bacterie zich verder vermenigvuldigen en ontwikkelen. Ook hier is het weer belangrijk dat indien dit toch het geval is geweest, je de tuinslang eerst 5min laat doorlopen en nadien pas begint te gebruiken.

Legionella voorkomen kan ook door de temperatuur van het warmwatervoorziening steeds 60 graden of meer bevat. De bacteriën kunnen namelijk niet leven bij temperaturen warmer dan 60 graden. Did geldt bijvoorbeeld ook voor bubbelbaden. Wanneer deze voor een lange tijd niet gebruikt zijn, vul het dan voor gebruik een keer met water warmer dan 60 graden.

Als je helemaal zeker wil zijn, kan je ook steeds een bedrijf aanstellen dat een analyse van de leidingen kan komen doen. Zij zullen een risico analyse maken en nadien technische gebreken oplossen en een preventieplan opstellen. Deze zullen dan nadien ook montering en opvolging krijgen zodat je steeds zeker bent van de kwaliteit van jouw leidingen.

Tot slot indien de luchtbevochtiger met nevel werkt is het belangrijk om deze wekelijks schoon te maken en te ontsmetten. Kokend water laten doorlopen, of minstens boven 60 graden is ook ten zeerste aangeraden.