de Woon Architect

Adviezen van een expert

Het plaatsen van zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen wilt plaatsen, dan maak je zeker een verstandige keuze. Je maakt jezelf en je woning steeds minder afhankelijk van de energiemaatschappij. Ook wek je op een groene manier energie op en kan je erg veel geld op jaarbasis besparen. Hier vind je meer informatie over het plaatsen van zonnepanelen en wat daarbij komt kijken. 

Verschillende soorten zonnepanelen

Als je zonnepanelen wilt plaatsen, dan heb je keuze uit meerdere soorten zonnepanelen. De meest gekozen zonnepanelen zijn de standaard zonnepanelen die je op de meeste daken ziet liggen. Deze zonnepanelen zijn de goedkoopste variant en zijn ook gemakkelijk te plaatsen. Er zijn tegenwoordig ook zonnepaneel dakpannen en dit is een uitstekende oplossing als jij een woning wilt laten bouwen. Je kan er dan namelijk voor kiezen om van je gehele dag een zonnepaneel te maken. Het voordeel hiervan is dat je extreem veel groene energie opwekt en ook erg veel geld bespaart op jaarbasis. Zonnepanelen huizen stijgen door de zonnepanelen automatisch in waarde en hebben een betere energielabel. 

Zonnepanelen onderhouden 

Wanneer je zonnepanelen hebt laten plaatsen, dan moeten deze regelmatig onderhouden worden. Het komt namelijk wel eens voor dat vogels uitwerpselen laten vallen op de zonnepanelen en dat er vlekken ontstaan door regen en vuil. Het gevolg hiervan is dat je zonnepanelen minder warmte kunnen opnemen en er minder energie opgewekt word. Als je enkele zonnepanelen hebt liggen op dak, dan kan je dit prima schoonmaken met een lange borstel. Het is verstandig om niet het dak op te gaan want een val van het dak kan fataal zijn. Als je meerdere zonnepanelen op het dak hebt liggen of het complete dak is een zonnepaneel, dan kan je het onderhouden van de zonnepanelen het beste overlaten aan glazenwasser of het bedrijf waar je de zonnepanelen hebt aangeschaft. 

Zonnepanelen zijn niet duur

Zonnepanelen zijn op langer termijn zeker niet duur. Het aanschaffen van zonnepanelen en ook het plaatsen van zonnepanelen is prijzig, maar je kan het als een investering beschouwen. Binnen drie tot vier jaar heb jij de investering terugverdiend en ga je enorm veel geld besparen op de energierekening. Omdat de Europese Unie en de overheid willen dat zo veel mogelijk mensen zonnepanelen laten plaatsen, krijg je daar subsidie voor. De subsidie is een korting van 21%. Je hoeft geen geld terug te vragen via de overheid want de zonnepanelen zijn bij elke verkoper 21% goedkoper dan voorheen. De verkopers hoeven namelijk geen BTW in rekening te brengen.