de Woon Architect

Adviezen van een expert

Wie betaald de bouwkundige keuring?

Om een goed beeld van de bouwtechnische staat te krijgen van het huis dat je wil gaan kopen moet er een bouwkundige keuring plaatsvinden. Hiermee voorkom je dat je achteraf voor verborgen gebreken komt te staan die misschien wel flinke kosten met zich mee zouden kunnen brengen. Samen met een taxatierapport geeft een bouwkundig rapport een goed beeld van de staat van het onderhoud van het huis en de bijbehorende waarde. Maar wie is nu verantwoordelijk voor het aanvragen van een bouwkundige keuring en moet de kosten betalen? Hier lees je meer over in deze blog.

Kosten voor de bouwkundige keuring

Uiteraard zitten er kosten verbonden aan een bouwtechnische keuring. Deze keuring kost gemiddeld genomen tussen de €250 en de €500. Wat de kosten precies zijn heeft met meerdere factoren te maken, waaronder de inhoud van het pand dat je wil laten keuren en nog je nog extra dingen mee zo willen nemen in de keuring.

 De resultaten van de bouwkundige keuring worden opgenomen in een bouwkundig rapport. De bevindingen dir in dot rapport vermeld staan zijn voorzien van een goede uitleg met bijbehorende foto’s. Dit rapport kan je dus gebruiken bij de onderhandeling over de uiteindelijke koopsom van het huis dat je op het oog hebt. 

Wie betaalt de bouwkundige keuring?

Over het algemeen is het zo dat de koper hiervoor moet betalen. De koper heeft er het meeste belang bij om te weten wat de verborgen gebreken aan het huis zouden zijn. Dit kan zorgen voor een gunstigere aankoopsom of gunstigere afspraken rondom het herstel van de gevonden verborgen gebreken.

Wanneer doe je een bouwtechnische keuring?

Het is verstandig deze te doen voordat je de kop hebt gesloten. Wanneer je een voorlopig koopcontract tekent heb je een bedenktijd van drie dagen. Als je binnen die drie dagen de uitkomst van de bouwtechnische keuring binnen hebt kan je het ook in die dagen laten plaats vinden. 

Een bouwkundig rapport kan je een stevigere positie geven voor de onderhandelingen over de koopsom van de woning. Je kan de verkopende [partij vragen de kosten in mindering te brengen op de aankoopsom.