de Woon Architect

Adviezen van een expert

Wat is een sedumdak

Waarom zou je een sedumdak aanleggen? Om antwoord te geven op die vraag moeten we eerst weten wat een sedumdak is. Een sedumdak is een soort groendak alleen dan van sedum. Je hebt extensieve groendaken en intensieve groendaken. Een sedumdak valt onder de zogenoemde extensieve groendaken. Dit houdt in dat dit dat relatief weinig tot geen werk nodig heeft. Misschien zou je het één keer per jaar moeten mesten of iets bijwerken mocht je dat willen. Dat is natuurlijk optioneel. Je hebt ook extensieve groendaken van bloemen, kruiden, grassen etc. De intensieve groendaken zijn veel groter en kosten veel werk. Intensieve groendaken zijn meestal een soort plantsoenen op grote bedrijfsgebouwen. Hier kunnen dus bomen, struiken en grote planten op staan, eigenlijk alles wat je ook in een normaal plantsoen ziet.

Waarom een sedumdak?

Waarom zou je voor een sedumdak moeten gaan en niet voor een intensief groendak of een groendak met grassen, bloemen of kruiden? Een intensief groendak is erg veel werk en is ook erg zwaar. Normale daken of garages kunnen dit gewicht helaas niet aan. Het voordeel van een sedumdak is dat dat sedum erg sterk is. Sedum is een vetplant die water opslaat in zijn bladeren. Hierdoor kunnen ze erg goed tegen extreme droogte maar ook tegen regen, kou en harde winden. Sedum is dus eigenlijk bijna niet kapot te krijgen in Nederland.

Sedumdak zelf aanleggen of laten doen?

Wanneer je een sedumdak wil moet je gaan bepalen of je dit zelf aan gaat leggen of je dit laat doen. Het voordeel van zelf een sedumdak aanleggen is dit je dit wat geld bespaart. Dit kan erg gemakkelijk met sedummatten. Houdt er wel rekening mee dat deze matten zwaar kunnen zijn, dus als je snel last van je rug hebt kun je het misschien beter laten uitbesteden.