de Woon Architect

Adviezen van een expert

Waarom is EPDM het beste dakbedekking?

EPDM-rubber (ethyleenpropyleendieenmonomeer) is een synthetisch rubbermateriaal dat al meer dan 50 jaar voor dakbedekking wordt gebruikt. Het heeft een grote populariteit verworven vanwege de vele voordelen en veelzijdigheid, waardoor het het beste materiaal voor daken is. Een van de belangrijkste voordelen van EPDM-rubber is zijn duurzaamheid. Het heeft een levensduur tot 50 jaar, waardoor het een kosteneffectieve dakbedekking is. EPDM-rubber is bestand tegen UV-straling, extreme temperaturen en verwering, waardoor het geschikt is voor gebruik in alle klimaten. Het is bestand tegen temperaturen, waardoor het geschikt is voor gebruik in zowel warme als koude klimaten.

Bestand tegen water

EPDM rubber is ook zeer goed bestand tegen water, waardoor het een uitstekende keuze is voor platte of laag hellende daken die vatbaar zijn voor stilstaand water. Het neemt weinig water op, waardoor het niet zwaar wordt of doorzakt als het nat is. EPDM-rubber is ook bestand tegen ozon en andere milieuverontreinigingen, waardoor de levensduur verder toeneemt.

Installatie

Een ander voordeel van EPDM-rubber is het installatiegemak. Het is verkrijgbaar in grote platen, waardoor het gemakkelijk te installeren is op platte of laag hellende daken. Het kan op verschillende manieren op het dak worden geplakt, bijvoorbeeld met lijm, ballast of mechanische bevestigingen. EPDM-rubber is ook licht van gewicht, waardoor het gemakkelijk te vervoeren en te hanteren is tijdens de installatie. Heeft u twee rechterhanden? Dan is het zelfs mogelijk om het dak zelf onder handen te nemen, het is natuurlijk wel aan te raden om het een specialist te laten doen. Maar in principe kunt u met epdm stroken en epdm lijm al heel ver komen. Zorg er dus wel voor dat u speciale lijm heeft, anders is de kans groot op lekkage en dat is juist niet wat u wilt!

Energiezuinig

EPDM-rubber is ook milieuvriendelijk en energiezuinig. Het wordt gemaakt van gerecycleerde materialen, waardoor het een duurzame dakbedekking is. Het heeft ook een hoge zonnereflectie, wat betekent dat het de zonnestralen reflecteert, waardoor het gebouw koel blijft en de energiekosten dalen.

Kosten

Naast de vele voordelen is EPDM-rubber ook kosteneffectief. Het is een goedkopere optie in vergelijking met traditionele dakbedekkingsmaterialen zoals asfalt of metaal, en het vereist minimaal onderhoud, waardoor de kosten verder dalen. In het algemeen is EPDM-rubber een uitstekende keuze voor dakbedekking vanwege zijn duurzaamheid, installatiegemak, milieuvriendelijkheid, energie-efficiëntie en kosteneffectiviteit. Het is geschikt voor gebruik op zowel residentiële als commerciële gebouwen en heeft bewezen een betrouwbare en duurzame dakbedekking te zijn.