de Woon Architect

Adviezen van een expert

Waarom een waterontharder?

Een waterontharder is een kostenbesparend en duurzaam apparaat dat ervoor zorgt dat er geen kalk meer in je water zit. 

Mensen schaffen een waterontharder vaak aan om kalk uit het water te verwijderen. Water zonder kalk wordt zacht water genoemd, dit water brengt een aantal grote voordelen met zich mee. Zoals net genoemd is het duurzaam, ook is het goed voor je huid. Huishoudelijke apparaten krijgen een betere levensduur doordat je geen agressieve schoonmaakmiddelen meer hoeft te gebruiken tegen kalkaanslag. De waterhardheid is wisselend per gebied, hierdoor zullen de effecten van een waterontharder per gebied verschillen. 

Om je nog wat meer te informeren over het nut van een waterontharder zullen we hieronder 10 belangrijke redenen benoemen. 

  1. Verlengde levensduur van je apparaten

Doordat een waterontharder je leidingwater kalkvrij maakt worden huishoudelijke apparaten niet meer aangetast door kalkafzetting. Hierdoor gaan producten zoals waterkokers, koffiezetapparaten, wasmachines of vaatwassers een stuk langer mee. 

  1. Geen gebruik van agressieve, chemische schoonmaakmiddelen

Doordat het zachte water geen kalk meer bevat kan er ook geen kalkvorming meer plaatsvinden. Vaak gaat dit op kranen, wasbakken, doucheruimtes of wc’s zitten en om dit schoon te maken zijn vaak hardnekkige schoonmaakmiddelen nodig. Kalk is namelijk een erg agressieve afzetting. 

  1. Minder detergenten nodig

Je hebt minder detergenten zoals wasmiddel nodig. Dit komt doordat deze middelen beter werken met zacht water dan hard water. 

  1. Geld besparen

Op verschillende manieren wordt er geld bespaard met een waterontharder. Zo bespaar je op je energiekosten doordat de apparaten effectiever werken waardoor minder stroom nodig is. Daarnaast zijn er ook minder detergenten nodig wat ook scheelt in de kosten. 

  1. Weinig onderhoud

Een waterontharder is een apparaat dat nauwelijks onderhoud nodig heeft, een kwalitatief goed apparaat kan wel zo’n 15 jaar meegaan. 

  1. Minder schoonmaakwerk

Doordat de waterontharder kalk uit je water filtert zal er geen kalkaanslag meer komen wat uiteindelijk zorgt voor minder poetswerk.

  1. Geen kalkaanslag meer

Vele mensen installeren een waterontharder voor deze reden, er zal namelijk geen sprake meer zijn van kalkaanslag. Een kwalitatief goede waterontharder zorgt voor 100% kalkvrij water. Hierdoor bespaar je jezelf frustraties over doffe kalkaanslag of opgedroogde spetters op zowel je sanitair als aanrecht. 

  1. Lekker kraanwater

Het water wordt door een waterontharder een stuk zachter, hierdoor proef je gelijk verschil bij het water dat uit jouw kraan komt. Niet alleen je water zal in kwaliteit verbeteren, ook de smaak van je koffie en/of thee zal een stuk beter worden. 

  1. Geen wasverzachter nodig

Wasverzachter wordt gebruikt om je kleding zacht te maken, de reden echter waarom je kleding vaak hard uit de was komt is dankzij de kalk in het water. Met een waterontharder wordt deze kalk uit het water verwijdert waardoor je kleding daar niet meer mee in aanraking komt. Een ander bijkomend voordeel is dat je kleding en wasgoed een stuk langer mooi blijft en dus zachter is. 

  1. Goed voor je huid

Kalkvrij water zorgt voor een minder droge huid, ook het trekkerige gevoel na het douchen vermindert hiermee. Daarnaast is het ook goed voor je huid wanneer je vaak last hebt van huidirritaties.