de Woon Architect

Adviezen van een expert

Waar moet je opletten bij een leeslamp?

Een leeslamp is een lamp die kan worden gebruikt voor lezen, schrijven, schetsen, werken op een computer, knutselen en andere op details gerichte activiteiten. Leeslampen verlichten een klein gebied over een korte afstand, zodat je je beter op de activiteit kunt concentreren.

Het kiezen van het juiste licht om te lezen kan lastig zijn, aangezien leeslampen enorm variëren in hun ontwerp, functies en kenmerken. Je hoeft zeker geen expert of lichtingenieur te zijn om een goede leeslamp te kunnen kopen, maar wat basiskennis kan geen kwaad.

Wat moet je weten voordat je een leeslamp koopt?

Het lumencijfer en wat het vertelt

Wat je ook doet, je wilt een lamp die helder genoeg is, zodat je zonder problemen kunt zien. Maar het mag niet te fel zijn, anders zullen uw ogen vermoeid raken. Het helderheidsniveau van het licht wordt bepaald door het lux-cijfer, dat wil zeggen hoeveel lumen het kan uitstralen op een vierkante meter. Voor meer gedetailleerd werk, zoals tekenen of borduren, is een verlichting tussen 1000 en 2000 lumen per vierkante meter nodig. Er wordt ook gesuggereerd dat hoe donkerder de omgeving, hoe lager de lux die je nodig hebt voor licht. Dit is om het contrast tussen het verlichte gebied en het donkere gebied te verminderen, zodat de ogen zich niet drastisch hoeven aan te passen wanneer ze ronddwalen. Je wist waarschijnlijk al dat je verschillende lampen met verschillende wattages kunt gebruiken om dezelfde lichtopbrengst te produceren. Daarom heb je voor een gewenst lumencijfer de keuze uit de soorten lampen. Over het algemeen besparen LED-lampen voor dezelfde output de meeste energie, gevolgd door CFL- en halogeenlampen. Standaard (gloeilampen) lampen verbruiken de meeste elektriciteit.

Ieder van ons is uniek, en onze zicht en voorkeuren zijn anders. Maar het is de moeite waard om met deze factoren rekening te houden wanneer je leeslampen koopt, om er zeker van te zijn dat de lichtomstandigheden voldoende en ondersteunend zijn voor uw activiteiten.