de Woon Architect

Adviezen van een expert

Soorten trappen

Wanneer je je huis verbouwt, komt daar erg veel bij kijken. Veel mensen denken meteen aan het leggen van een nieuwe vloer. Er is een belangrijke factor die mensen vaak vergeten: de trap. De meeste mensen maken niet genoeg tijd vrij voor het uitkiezen van een nieuwe trap en focussen zich op andere dingen. De trap is vaak de blikvanger in een ruimte en daarom speelt de uitstraling van de trap een belangrijke rol in het huis. Het is dus van belang om genoeg tijd vrij te maken voor het kiezen van de juiste trap. Er zijn tientallen verschillende trappen. Zo heb je een trap beton cire of een draaitrap. In dit artikel zullen een paar soorten trappen worden besproken.

Steek- en spiltrap

De steektrap, ook wel de rechte trap genoemd, is de populairste trap. De steektrap is een enkele trap tussen twee verdiepingen. Doordat de steektrap een rechtlijnig ontwerp heeft, heeft de trap meestal geen extra ondersteuning nodig. Ook van de steektrap zijn er verschillende varianten. Ten eerste de dichte trap, denk hierbij aan bijvoorbeeld een trap beton cire. Vervolgens een open rechte trap en tot slot de rechte trap met plateau. Een andere populaire trap is de spiltrap, ook wel de draaitrap genoemd. Deze trap draait rond een centrale as, een spil. Alle treden zijn aan deze spil bevestigd. De spiltrap is vaak te zien in compacte woningen, omdat daar minder ruimte is.

Wenteltrap

Een andere vorm van een draaitrap is de wenteltrap. Deze trap lijkt een beetje op een spiltrap, maar hierbij is er geen centrale as. Daarnaast heeft de wenteltrap geen fysieke spil. Deze trap is toegankelijker dan de spiltrap, doordat deze niet om een centrale as draait. Hij is ruimer opgezet en heeft geen smalle treden. Deze trap soort kom je vaak tegen in huizen met een grote inkomsthal of lofts.