de Woon Architect

Adviezen van een expert

Kozijnen kopen, wat zijn de aandachtspunten?

Eén  van de zaken waar je voor jouw woning rekening mee zal willen houden is het kopen van kozijnen. In eerste instantie lijkt kozijnen kopen maar weinig voeten in de aarde te hebben. In de praktijk kan dat echter behoorlijk tegenvallen. Er zijn dan ook best een aantal verschillende zaken waar je beslist aandacht aan zal willen schenken. Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan het soort materiaal waaruit je wil dat ze worden vervaardigd. Dat is echter niet alles. Wat namelijk verder ook te denken van de vereiste kleuren, de afmetingen van de kozijnen en ga zo maar door? Het zijn stuk voor stuk belangrijke eisen waar je bij stil zal willen blijven staan.

In welke materialen kan je kozijnen kopen?

Kozijnen kopen gebeurde vroeger hoofdzakelijk in hout. Door de jaren heen is echter duidelijk geworden dat er ook nog menig aantal andere materialen bestaan die gebruikt kunnen worden om kozijnen uit te vervaardigen. Het gaat hierbij dan om materialen zoals bijvoorbeeld:

  • PVC;
  • Aluminium; 
  • Staal; 

Voor deze materialen geldt dat ze erom bekend staan verschillende extra voordelen met zich mee te brengen. In eerste instantie zouden ze bijvoorbeeld over een betere kwaliteit en dus ook levensduur beschikken. Bovendien is het ook nog eens zo dat ze eenvoudig onderhouden kunnen worden. Voor houten kozijnen geldt dat ze relatief veel aandacht vereisen. Dat is niet zo bij PVC en aluminium exemplaren. Ook bij de keuze voor staal kan je rekenen op heel weinig vereist onderhoud. 

Met welke prijs moet je rekening houden bij kozijnen kopen?

De prijs waar je bij kozijnen kopen rekening mee moet houden is in de praktijk vooral afhankelijk van het soort materiaal waar de kozijnen uit zijn vervaardigd. De meest voordelige exemplaren zijn doorgaans de exemplaren die zijn gemaakt van PVC. Echter is het prijsverschil tussen PVC kozijnen en houten kozijnen doorgaans zeer beperkt. Heb je wat meer te besteden wanneer je weet dat je daardoor kan rekenen op een extra lange levensduur? In dat geval kan het de moeite waard zijn om te kiezen voor exemplaren van aluminium of staal. De aankoopprijs mag dan wat hoger liggen, daar staat tegenover dat je er ongelofelijk lang gebruik van zal kunnen maken. 

Waar verder nog rekening mee houden bij kozijnen kopen?

Bovenstaande zaken zijn natuurlijk nog maar het puntje van de ijsberg. In de praktijk geldt namelijk dat er ook nog heel wat andere factoren zijn waar je bij kozijnen kopen rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld op dit vlak maar eens aan de garantie waar je van kan genieten. Goede garantievoorwaarden worden vaak over het hoofd gezien als aandachtspunt, maar zijn ongelofelijk belangrijk. Bovendien spreekt het voor zich dat je ook goed zal willen nadenken over de visuele eisen waar je kozijnen aan dienen te voldoen. Even goed voor jezelf uitmaken over welke kleuren de kozijnen bijvoorbeeld dienen te beschikken is altijd een goed idee. 

Last but not least zal je ook voor jezelf moeten bepalen of je kiest voor standaard kozijnen kopen of je toch eerder kiest voor het laten realiseren van maatwerk. In het laatste geval moet je er wel rekening mee houden dat er iets hogere kosten aangerekend zullen worden. Daar tegenover staat dan echter weer wel dat er moeiteloos aan al je wensen tegemoet kan worden gekomen.