Help! Ik zit ineens in een VvE Beheer
Wanneer je voor het eerst op jezelf gaat, dan is de kans groot dat je uiteindelijk in een appartement terecht komt. Heb je het appartement zelf of samen met jouw partner gekocht? Dan staat er een hoop op je te wachten. Wonen in een gekocht appartement is namelijk heel anders dan leven in een studentenkamer. Ja, je deelt weliswaar nog steeds bepaalde ruimtes in het gebouw met anderen. Alleen hoe alles geregeld is en wordt onderhouden kon niet meer verschillen. Je krijgt bijvoorbeeld met een gekocht appartement in Amsterdam te maken met VvE Beheer Amsterdam.
Help! Ik zit ineens in een VvE Beheer. Wat doe je dan? Dat vertel ik je in deze blog!
De Vereniging van Eigenaren en het beheer
Ten eerste is het goed om te weten wat een VvE überhaupt is. VvE is een afkorting voor Vereniging van Eigenaren. Hierin zitten dus alle mensen die eigenaar zijn van een appartement. Als eigenaar bezit je namelijk een ‘stukje’ van het pand. Er zijn echter ruimtes die niet behoren tot één persoon, maar juist onderdeel zijn van jullie gezamenlijke bezit als eigenaren. Dat wil zeggen dat jullie er met elkaar verantwoordelijk voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van de voorgevel of het werkend houden van de lift. Dit zijn allemaal zaken die onder de verantwoordelijkheid van de algehele VvE vallen.
De interne structuur
Om dit in goede banen te leiden, zijn er verschillende functies binnen de VvE. Zo wordt er altijd een bestuur aangewezen dat de leiding hierin neemt. In het bestuur zit onder andere een voorzitter. Zij zijn verantwoordelijk voor het Vve Beheer. Zijn de financiën bijvoorbeeld op orde? Heeft iedereen netjes zijn deel daarvoor betaald? Wat voor onderhoud moet er zo dringend mogelijk uitgevoerd worden? Doorgaans worden er per onderwerp weer commissies opgericht om het allemaal behapbaar te maken. Uiteindelijke beslissingen en het aanwijzen van functies wordt weer gedaan door de vergadering van de VvE.
Regels, reglementen en meer rompslomp
De VvE kan overigens niet zomaar van alles doen. Er zijn diverse regels vastgelegd in de Nederlandse wet waar de organisatie aan moet voldoen. Zo is het verplicht om de VvE in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Is dit niet het geval? Dan staat de VvE een flinke boete te wachten. Het is begrijpelijk dat je niet alle regels, reglementen en rompslomp kent. Kijk niet verbaast op als meerdere leden van de VvE dit met jou gemeen hebben. Daarom kan het ook een goed idee zijn om naast de gewone structuur nog een functie daaraan toe te voegen: een externe beheerder.
Deze partij voert al het nodige werk uit – en dat geheel volgens de wet. Uiteraard blijft de controlerende rol van de bestuurders en de vereniging in stand. Dit is een prettige oplossing wanneer er niemand binnen de VvE verstand van zaken heeft als het gaat om het VvE Beheer. Je wilt immers wel dat het pand goed onderhouden wordt. Anders gaat dat weer ten koste van de waarde van jouw appartement.